Hoppa till sidans innehåll

Om oss


Bakgrund

Kiruna Klätterklubb, K3 bildades 1985 som den första klätterföreningen i Norrbotten och den trettonde i Sverige

Kirunafjällen med dess toppar och dalar har nog alltid bidragit till inspiration, och med historiens bragder där namn klingar mellan bergen, där Rossipal, Billing och stadens egen Borg Mesch stoltserat är det inte svårt att förstå att en klätterklubb någon gång skulle komma att bildas. Ett antal Kirunaklättrare har också utmärkt sig genom åren där man gjort anmärkningsvärda bestigningar ute i världen eller lyckats väl i tävlingar.

Vår omgivning

Vintern är alltid lång i norr och isklättersäsongen är oftast längre än klippklättersäsongen. Ändå ligger Kiruna strategiskt bra till en stor mängd fantastiska klätterplatser.

För alpinklättring har man lätt tillgång till Kebnekaise och omkringliggande områden med många klassiska leder som sydvästkammen på Kaskaspakkte eller Siluetten på Tuolpagorni.

Kiruna kan även erbjuda bouldring i världsklass. En bilfärd på ca 45 minuter nordväst från Kiruna tar dig till området Gaisenjarga mellan Stenbacken och Kaisepakte, med hundratals problem på fina granitblock i en naturskön omgivning.Blickar man lite längre bortåt så är vi inte långt ifrån de norska nationalklenoderna. Platser som Lofoten och områdena kring Efjord och Stetind har leder och klippkvalité i världsklass.

Inomhusklättring

För att kunna förbereda oss inför vår relativt korta säsong har föreningen alltid haft en inomhusvägg till sitt förfogande. I början var det småskaligt där vi försökt få plats i skolor, badhus och sporthallar. Till slut fick vi en mer permanent vägg på det gamla Lapplands Jägarregementet I22 som blev klubbens bas i 21 år. Nu har klubben fått en ny klättervägg på 12,5 meter och en bouldervägg på 4,5 meter. Väggarna stod klara hösten 2015 i den nybyggda Tarfalahallen. Det är främst tack vare Kiruna kommun men även Svenska Klätterförbundet som har gjort detta möjligt.

Postadress:
Kiruna Klätterklubb - Klättring
Box 103
98122 Kiruna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: Kontakt@kirunaklatte...